PAGINA URMATOARE
PAGINA ANTERIOARA

CERINTE PRE - PRESS

Scopul nostru este furnizarea produselor tipografice de bună calitate. Pentru atingerea acestui deziderat  încercăm să colaborăm  cu partenerii și clienții noștri. Asigurarea unei bune calități a produsului începe din faza de concepție, editare și pregătire pentru tipar.
Fără să ne îndoim de profesionalismul graficienilor, DTP-iștilor și clienților noștri, ne permitem totuși să facem câteva recomandări care, dacă sunt luate în considerare, ne vor fi de un real sprijin în activitate.

FORMATE NATIVE:
Corel Draw, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Ilustrator, FreeHand, Adobe Page Maker

Pentru tiparul în policromie, modelul de culoare este obligatoriu CMYK - toate obiectele din structura fișierului (elemente vectoriale, imagini) trebuie generate exclusiv cu acest model de culoare.

  Exceptând extremele gamei (0%-alb și 100%-fonta) recomandăm ca toate fill-urile să fie cuprinse în gama de densități 4 - 96 %.

În cazul utilizării COREL-ului evitați să lăsați obiecte cu transparențe, lentile, shadows, diverse efecte deoarece pot rezulta selecții de culoare cu defecte. Aceste elemente trebuie transformate în bitmapuri CMYK la o rezoluție de 300-350 ppi.

Evitați fonturile mici având culori compozite. Folosiți în general culori care să permită opțiunea de “overprint” (black sau culori pantone). Oricum litere mici cu serife fine nu sunt de loc practice. Evitați pentru acest tip de litere fonturile sub 10 pt. În nici o situație nu recomandăm fonturi mai mici de 6 pt.

Pe cât posibil să se aibă în vedere în concepția layout-ului ca și obiectele grafice de mici dimensiuni să fie realizate cu opțiunea overprint.

Asigurati-vă la utilizarea unor culori speciale (Pantone) ca acestea sa fie prezente in cadrul fișierului cu aceeasi definiție, în caz contrar se vor genera plane suplimentare la selectia de culoare.

Fișierele să fie insoțite de fișierele de fonturi, sau acestea să fie convertite la curbe (Recomandăm utilizarea funcțiilor de “packaging” caracteristice aplicațiilor DTP specializate, care vor reuni într-un folder special toate obiectele utilizate în cadrul layout-ului).

Fisierele NATIVE vor fi însoțite de un tipar de probă - Proof Digital sau o listare color de bună calitate, care vor putea fi luate în considerare numai din punct de vedere informativ. Acordați atenție profilului de culoare cu care lucrați. Recomandăm să ne contactați pentru lămurirea aspectelor legate de managementul de culoare.

Rezoluția imaginilor :

Rezoluția imaginilor - recomandat 350 ppi (un min. de 300 ppi este acceptabil). Nu recomandăm utilizarea unei rezoluții mai mari de 350 ppi, deoarece nu se obține o calitate mai mare, în schimb mărimea fișierului crește în mod inutil.

Corecțiile cromatice și conversiile RGB-CMYK să fie realizate corect - recomandăm realizarea acestora în Photoshop pe un monitor calibrat corespunzător. Acordați atenție profilului de culoare cu care lucrați.

Marginile de tăiere :

La construcția layout-ului veți ține obligatoriu seama ca acesta să depășească conturul finit cu min. 1-2 mm (bleed margin).

Se va avea în vedere ca nici un obiect semnificativ din layout (blocuri de text, obiecte grafice etc.) să nu fie plasate la o distanță mai mică de 2 mm față de marginile de tăiere.

Publicațiile  cu mai multe pagini și coperta trebuie prezentate în fișiere organizate logic astfel:

a) Coperta 1-4 și coperta 2-3 în fișiere separate (la construcția layout-ului pentru coperți veți ține seama de grosimea cotorului pentru publicație, funcție de modul de legare).
b) paginile din interior in fișiere separate - numerele paginilor să fie aceleași ca in publicație (ex. Pag01; Pag02; Pag03, etc.).

ATENȚIE!  Într-o publicație paginile pare sunt pagini STÂNGA, iar cele impare sunt pagini DREAPTA.

Pentru publicațiile editate în aplicațiile specializate (InDesign sau QuarkXpress) utilizați modul de paginare specific acestor aplicații și prezentați fișierele în format PDF cu setări corespunzătoare pentru tipar offset.

FORMATE BITMAP: tiff, psd, jpg

Exclusiv CMYK la o rezoluția recomandată 350 ppi (un minim de 300 ppi este acceptabil). Nu recomandăm utilizarea unei rezoluții mai mari de 350 ppi, deoarece nu se obține o calitate mai mare, în schimb mărimea fișierului crește în mod inutil.

Corecțiile cromatice și conversiile RGB-CMYK să fie realizate corect - recomandăm realizarea acestora în Photoshop pe un monitor calibrat corespunzător.

FORMATE PORTABILE: pdf compozit, EPS compozit

Toate recomandările de mai sus rămân valabile și în plus recomandăm atenție la setările caracteristice tiparului offset pentru exportul în format PDF sau EPS.

FORMATE POSTSCRIPT: ps sau prn

Dacă sunt corect generate, aceste tipuri de fișiere nu creează în general probleme și scurtează la max timpul de realizare a pre-press-ului. Totuși e bine să ne contactați pentru unele detalii tehnologice privind formatele de tipar.

FORMATE NEACCEPTATE:

Nu se acceptă fișiere editate în aplicații nespecializate pentru DTP și care sunt destinate pentru alte medii (Microsoft Office, Microsoft Publisher, Dreamweaver, Fireworks, Flash, etc.). Pentru lucrări editate în astfel de aplicații cel mai indicat este să se refacă aceste lucrări în aplicații profesionale dedicate. Transmiterea fișierelor în formatele de mai sus va conduce la costuri suplimentare pentru pregătirea fișierelor pentru tipar offset. Nivelul acestor costuri suplimentare este proporțional cu volumul de munca necesar pentru reprocesarea fișierelor.

baner2014_2
cap_sus1
botom2
but_cap1
but_cap1